Belföld

Megszavazta a főváros a kínai vegyianyag-lerakatot elgáncsoló tervet

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 12:27

Még a kormánypárti képviselők is igennel szavaztak Karácsony Gergely főpolgármester indítványára. Soroksár Fidesz által támogatott polgármestere is közölte, mindent megtesz azért, hogy a településen ne legyen vegyianyag-elosztó. 

A fővárosi közgyűlés a fideszes képviselők támogatásával megszavazta Karácsony Gergely előterjesztését, hogy a kínai vegyianyag-elosztónak kinézett területre véderdőt telepítésenek, így akadályozva meg a beruházást – írta a Telex és a hvg.hu.

A főpolgármester egy nappal korábban jelentette be, hogy véderdővel állná útját a kínai vegyianyag-lerakatnak, amit a Direkt36 oknyomozó portál értesülései szerint a kérdéses területre terveztek.

A lap cikke szerint egész Európát egy magyarországi lerakatból látnák el kínai vegyi anyagokkal: évi akár kétmillió konténernyi vegyi anyagot hoznának az országba, hogy innen szállítsák tovább magyar és európai gyárakba. A papírok szerint az akkumulátorgyártáshoz használt veszélyes anyagokat is innen osztanák szét.


Soroksár polgármestere szintén arról beszélt, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a vegyianyag-elosztó ne települjön oda. Bese Ferenc a Facebook-oldalán közzétett videójában kijelentette:

Szeretném megnyugtatni a soroksáriakat, hogy amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig ez az elosztóközpont nem fog megépülni.

Soroksár azért is került elő lehetséges helyszínként, mert oda vezet a szintén kínai együttműködéssel megvalósuló Belgrád-Budapest vasútvonal, aminek azok a Soroksáron élők nem örülhetnek, akiknek kisajátítják az ingatlanjait az építkezés miatt.


Közben Ácson egy 520 milliárdos kínai katódgyár épül, de a helyiek azt mondják, semmilyen tájékoztatást nem kaptak, és nyílt levélben követelnek megfelelő tájékoztatást. A civilek képviselője az RTL Híradónak azt mondta: felháborítja őket, hogy semmit nem lehet tudni a beruházásról. 


Nyitókép: Híradó

#Belföld#budapest#főváros#soroksár#kína#vegyianyag-elosztó#vegyianyag#lerakó

Címlapról ajánljuk